ВРДНИЧКА КУЛА

Усамљена кула одолела је времену и људима...

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ...

МАНАСТИРИ

...чине специфичну културно-историјску целину српске барокне уметности...

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ...

ГДЕ ОДСЕСТИ

Хотели, апартмани, куће за одмор, конаци...

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ...

ФРУШКА ГОРА

Предивна планина смештена у срцу војвађанске равнице...

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ...

ГДЕ ЈЕСТИ

Ресторани, винске куће, пицерије, кафане...

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ...

Анкета: Која је најлепша дестинација у Србији?


15 Jul
2019

Туристичка организација Србије (ТОС), као носилац пројекта Европске комисије под називом Еуропеан Дестинатионс оф Еxцелленце – ЕДЕН, расписаће 15. јула четврти по реду конкурс за избор "Изузетне дестинације Европе" у Србији – ЕДЕН 2019.


fg.jpg

Тема овогодишњег ЕДЕН пројекта, који се спроводи у 16 европских земаља или кандидата за чланство у Европској унији, јесте "здравствени и велнес туризам", и има за циљ да препозна и награди мање развијене и мање познате дестинације које својом туристичком промоцијом обухватају и понуду ових категорија туризма.

То је најављено данас на конференцији за новинаре у ТОС-у. Речено је да ће конкурсом у Србији, који ће бити отворен до 16. августа, посебан нагласак бити стављен на дестинације које на својој територији имају уредбом утврђено подручје бање и/или климатског места, заштићено подручје - национални парк, парк природе, предео изузетних одлика, општи или специјални резерват природе, споменик природе, заштићено станиште и резерват биосфере УНЕСКО.

На Светски дан туризма, 27. септембра, у Београду ће бити одржана национална додела ЕДЕН награда и проглашене победничка и две пратеће дестинације, наводи се у саопштењу.

Њихова међународна промоција биће обављена кроз посебну публикацију посвећену овом пројекту, као и преко сајтова Туристичке организације Србије, Европске комисије и друштвених мрежа.

Оне ће такође бити уврштене у "Мрежу изузетних дестинација Европе" (ЕДЕН Нетwорк), чији циљеви су размена добрих примера из праксе међу награђенима и подстицање других дестинација у Европи да усвоје моделе одрживог развоја туризма.

Образац за пријаву на конкурс, као и листа општина у Србији које су квалификоване за учешће на конкурсу, моћи ће да се преузму на сајту ТОС-а од понедељка 15. јула, додаје се у саопштењу.

 

Текст преузет са сајта B92 - линк