Пударски дани - Ириг


Замишљена као туристичко привредна манифестација „Пударски дани“ настали су 1993. године, као једна од активности Друштва Ирижана.


pudarskidani.jpg

Приликом одлучивања о карактеру манифестације полазило се од карактеристика и аутентичности места спровођења манифестације.
Замишљена као туристичко привредна манифестација „Пударски дани“ настали су 1993. године, као једна од активности Друштва Ирижана. Приликом одлучивања о карактеру манифестације полазило се од карактеристика и аутентичности места спровођења манифестације. Прихваћена је идеја: Манифестацију посветити ономе ко је у винограду највише времена проводио, и „омогућио“ грожђу да постане вино. ПУДАР, чувар винограда (од чворака – највећих непријатеља пудара и винограда, лопова и које какве „гамади“, користећи своје „оружје“ чегртаљку, клепетушу и буџу) у времену од почетка зрења грожђа па до бербе. Термин одржавања манифестације – предзадњи викенд септембра, време бербе грожђа. Садржај манифестације: Берба грожђа, одлазак на фруштук, повратак са фруштука и из бербе и укључење у следеће:
  • Дефиле улицама Ирига, обухвата вожњу улицама на аутентичним запрегама на којима ће бити и део опреме за бербу и припрему вина (пртача, ребл, квеч, бурад, котарице и обранице...). Знајући карактер и гостопримство Ирижана предпостављало се да ће доћи до спонтане реакције народа. Народ онакав какав јесте у Иригу, гостољубив и домаћински, није одолео. Изашао је на улице, зауставио дефиле, частио учеснике и себе пићем (ракија и вино), колачима само „домаћим“ (штрудла, погачице и сл., грожђем и воћем, крофне се спремају на улици аутентично...)
  • Пударски паприкаш, гостински пударски ручак. Паприкаш се кува само од „живинског меса“ у котлићу, на „плотни“...
  • Посебна пажња посвећена је виноградарима и подрумарима. Од резидбе па до бербе винограде обилази изабрана комисија, која оцењује и евидентира радње у винограду. Подрумар је, такође, под будним оком комисије целе године.
  • Избор најбољег винограда, подрума, вина (белог и црног) и ракије (комовице) постали су задовољство учесника у програму.
  • Праћка, то прастаро оружје. Пудар га је користио. Деци је то омиљена играчка. Направили смо такмичење у гађању из праћке.
  • Фењер, једина расвета за пудара у његовој колиби. Правимо га од бундева, украшеног и дотераног. Праве га деца и ученици основне школе. Дефиле улицама Ирига у вечерњим сатима даје идиличну слику.
  • Ловци чести гости пудара у винограду, такође дочаравају и употпуњују слику манифестације својом „шицаром“ ловачким такмичењем.
  • Деца су доста времена проводила у винограду. Пудар је њихов омиљен друг. Доста прашине, хлеба и пекмеза и они су имали и бркове и браду. Ту је било и страшило. Направили смо „маскенбал“. Најмлађи учесници у манифестацији и у дефилеу са фењерима имају бујну машту.
  • Манифестација је још попуњена ликовним и литерарним радовима на тему пудара, винограда, подрума Ирига...