Привредни форум поводом сарадње Општине Ириг и немачког града Ферсмолд


У конгресној сали хотела ''Термал'' у Врднику 03.09.2016. године, организован привредни форум поводом сарадње Општине Ириг и немачког града Ферсмолд.


01_(6).jpg

Ово је највећи скуп ове врсте икада одржан у овој општини, а учешће на њему су узели представници Влада Републике Србије и Републике Немачке, представници Владе АП Војводине, званичници града Ферсмолд, представници фондације ''Конрад Аденауер'', домаћи привредници, представници сремских општина, као и гости из Републике Српске (Општине Дрвар и Станари).

            Форум је отворио министар у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић који је поздравио све присутне и пожелео им успешан рад.

            Испред Владе АП Војводине учесницима форума се обратио покрајински секретар Огњен Бјелић, а затим се гостима обратио и представник домаћина, Миодраг Бебић, заменик председника Општине Ириг.
Михаел Мајер Херман, градоначелник Ферсмолда, обратио се присутнима истакавши традиционално добру сарадњу коју овај град већ годинама одржава са градом - побратимом Врдником, као и целом Општином Ириг.

            Испред Амбасаде Републике Немачке, учесницима форума се обратио Кристијан Рајсмилер, шеф Одељења за културу.

            Испред фондације ''Конрад Аденауер'' обратио се директор фондације, Норберт Бекман.
Уследила је презентација развојних потенцијала Општине Ириг коју је презентовала Јелена Николић, након чега су представници локалне самоуправе одговарали на постављена питања везана за даље правце развоја општине.

            У овом делу форума, присутнима се обратио Дамир Зобеница, потпредседник Скупшине АП Војводине, подсетивши на примере лоше праксе претходне покрајинске власти и обећавши много транспарентније и конструктивније деловање покрајинске владе него што је то био случај у претходних 16 година.

            Испред Владе АП Војводине учесницима форума се обратио још један покрајински секретар, Владимир Галић, скренувши пажњу на значај развијености инфраструктуре у локалној средини и приоритете код аплицирања за средства.

            Присутне је поздравио и зачетник целокупне идеје о пријатељству и братимљењу ова два града, Драган Драгичевић, који је и председник удружења ''Пријатељство Врдник - Ферсмолд''. Он је подсетио на саме почетке сарадње, као и на бројне, вишегодишње, обостране посете спортских екипа, културно - уметничких друштава, привредних и политичких делегација.

            Следећи учесник форума је био Мартин Кнап, извршни члан УО Немачко - српске привредне коморе.
Госте је поздравио и директор Специјалне болнице ''Термал'' b, установе која је била домаћин овог скупа.

            Покрајински секретар за област Северне Рајне - Вестфалије, Торстен Клуте, подсетио је како је започела сарадња Ферсмолда и Врдника, тј Општине Ириг, и како се она већ пет година шири и развија на свим пољима.

            Последњи учесник у раду форума био је Немања Старовић, директор Регионалне развојне агенције Бачка.

            Након завршетка радног дела форума, градоначелник Ферсмолда, Михаел Мајер Херман, и председник Општине Ириг, Стеван Казимировић, открили су плочу са називом Трга пријатељства Ферсмолда и Врдника, у централном градском парку.

            Свечана академија поводом петогодишњице сарадње немачког града Ферсмолд и Општине Ириг

 

У етно насељу ''Врдничка кула'' у суботу (03.09.2016. године) је одржана свечана академија поводом петогодишњице сарадње немачког града Ферсмолд и Општине Ириг.

Госте је поздравио представник домаћина, Стеван Казимировић, председник Општине Ириг.

           Званицама су се обратили и Драган Мирковић, помоћник министра пољопривреде у Влади Републике Србије, Милан Ковачевић, заменик покрајинског секретара за образовање, те владика банатски, Никанор.

           Госте су поздравили и представници Ферсмолда, који су се још једном захвалили својим домаћинима на изузетном гостопримству и изразили жељу да сарадња две средине стално јача и добија нове облике.

           Градоначелник Ферсмолда Михаел Мајер Херман је истакао да је поносан на изграђен мост пријатељства и сарадње немачког и српског народа и најавио проширење сарадње на свим пољима.

           Овом приликом, господин Херман је уручио награду за европско разумевање, односно Повељу за европску сарадњу и заједнички рад Драгану Драгичевићу, иницијатору целе идеје о сарадњи и братимљењу два града и председнику удружења ''Пријатељство Врдник - Ферсмолд''. Подсећамо да је Драгичевић, иначе директор Туристиче организације Општине Ириг, био зачетник једног лепог дружења које је од међусобних посета спортских клубова и културно уметничких друштава, данас прерасло у озбиљну сарадњу која ових дана резултира договором о заједничким пројектима на унапређењу развоја локалне заједнице, туризма и екологије.

           Торстен Клуте, државни секретар за рад, интеграциона и социјална питања Северне Рајне и Вестфалије и бивши градоначелник Ферсмолда је подсетио на саме почетке сарадње потписивањем Повеље о пријатељству пре пет година. Истакао је да је Врдник видно туристички напредовао и изразио уверење да ће сви потенцијали Бање Врдник у наредном периоду доћи до изражаја.

           Својим присуством, манифестацију су увеличали и представници фондације ''Конрад Аденауер'', чији је директор Норберт Бекман Диркес истакао да је пријатељство ова две средине најлепши пример пријатељства два народа у целој Србији. Представници ове фондације најавили су подршку овом пријатељству и у будућности.

           Подсећамо да је у току дана одржан и велики привредни форум поводом сарадње Општине Ириг и немачког града Ферсмолд. Ово је био највећи скуп ове врсте икада одржан у овој општини, а учешће на њему су узели представници Влада Републике Србије и Републике Немачке, представници Владе АП Војводине, званичници града Ферсмолд, представници фондације ''Конрад Аденауер'', домаћи привредници, представници сремских општина, као и гости из Републике Српске (Општине Дрвар и Станари).

           На форуму је договорена сарадња у виду пројектног финансирања у области економије, изградње инфраструктуре и унапређења туристичких потенцијала Општине Ириг.